אז מה באמת צריך לדעת על תזונה נכונה (לאמא) בהנקה?
"הֲנָקָה הֻוכחה כַּתְּזוּנָה הַמַּתְאִימָה בְּיוֹתֵר לְתִינוֹקוֹת"
נשאלתי השבוע, למה בעצם יצרניות התמ"ל חויבו זה לא מכבר לציין מעל מוצריהם באותיות קידוש לבנה כי הנקה הוכחה כתזונה המתאימה ביותר לתינוקות? פשוט כך. מחקרים נערכים שוב ושוב, ומצביעים על עוד ועוד יתרונות ההנקה לתינוקות, לאימהות ולקשר הנוצר בין האם לתינוק היונק. אמא אשר בוחרת להניק, מתמסרת להאכלה בלעדית של התינוק ומאפשרת לו את התזונה הטובה ביותר – אך יחד עם זאת, אימהות טריות רבות תוהות בעניין התזונה האופטימאלית בזמן ההנקה, והשפעת הבחירות התזונתיות שלך על איכות החלב אשר יגיע לתינוקך. בדיוק עבור אותן אימהות, כתבנו את המאמר על תזונה נכונה בהנקה.
תזונה נכונה בהנקה כלל אצבע ראשון – הכל בסדר, כל עוד את לא מגזימה
במהלך ההנקה, גופך מייצר חלב אם ובו מצויים כל רכיבי המזון, המתאימים להתפתחות תינוקך -ויטמינים, מינרלים, ורכיבים שונים של מערכת החיסון. החלב נוצר בגוף עוד לפני הלידה, והרכבו משתנה כל העת בהתאם להתפתחות התינוק, על פי השעה ביום ועל פי משתנים רבים נוספים. גם כמות החלב משתנה על פי צרכי התינוק והרגלי ההנקה שלאט לאט הופכים שגרה. חוכמת הגוף שלך, גם מבלי "לנהל" אותה, יודעת בדיוק כיצד לספק לתינוקך את כל מה שהוא צריך להתפתחות אופטימאלית ומאושרת.
הנקת התינוק שלך תחל מיד לאחר הלידה, והיא עשויה להימשך לאורך זמן רב. התינוק שלך יתחיל להתנסות באוכל מוצק לקראת גיל חצי שנה או אפילו אחרי – אולם תוכלי כמובן להמשיך ולהניק, גם אם לא באופן בלעדי, לאורך חודשים רבים לאחר מכן.
במהלך ההנקה, בעיקר בתחילת הדרך, מערכת העיכול של התינוק מתפתחת. על כן, הוא לעיתים סובל מגזים או אף מקוליק (כאבי בטן אופייניים המתעוררים בעיקר בשעות אחה"צ ואל תוך הערב), מגלה סימנים של אי נוחות, וכדומה.
האם זה קשור למה שאת אוכלת?
התשובה הגורפת והכללית היא – לא. ממש כך – לא. הגוף שלך ייצר חלב איכותי בכמות הנדרשת עבור התינוק שלך, ואם לא תאפשרי לגופך דיאטה מאוזנת ובריאה מי שצפוי לסבול מחסרים הוא דווקא את. ביחד עם זאת, הנה כמה טיפים של זהב לדיאטה איכותית בזמן ההנקה, ובפרט בשבועות הראשונים שלה, כשאתם רק מתרגלים זה לזו:
- מים, מים, מים – שתי המון מים. בעוד הרכב התזונה שלך משנה מעט את איכות החלב – כמות המים שתשתי היא מאוד רלוונטית לכמות הנוזלים בגוף. תתייבשי ביתר קלות כשאת מניקה. הקפידי על שתיית לפחות שני ליטרים של מים בכל יום (גם אם לא בא לך).
- שבעת, חמודי? בשונה מהזנה מבקבוק, בה את יכולה לדעת בוודאות כמה התינוק אכל, אצל תינוק יונק קשה יותר לדעת אם אכל מספיק. בדרך כלל – אם התינוק רגוע ואם יש יציאה אחת בכל יום – את יכולה לדעת כי תינוקך מקבל די חלב. במקביל, חשוב לשקול את תינוקך בתדירות ותוכלי לעקוב אחר העלייה הטבעית במשקלו. אגב, מדהים לחשוב על כך שקיבתו של תינוק שזה אך נולד היא בגודל ענב אחד. תינוק בגודל כזה, צורך אך ורק כפית אחת של חלב אם בכל ארוחה!
- ומה איתך? בעניין תוספי תזונה – אם אינך אוכלת מספיק, את מוזמנת לשקול תוסף מולטי ויטמין למיניקות, וכן נטילת תוספי חומצה פולית, אומגה שלוש, 12 B, סידן או ויטמין D ואחרים – כל זאת, אם התזונה שלך לא מספקת לך די הצורך באופן טבעי. חשוב להתייעץ במידת הצורך עם תזונאית או איש מקצוע, על מנת לבחון את הצורך בתוספי תזונה.
- הקפה של הבוקר – ישנם חומרים העוברים דרך מערכת העיכול שלך אל חלב האם ולתינוק. חומרים אלו כוללים ניקוטין, קפאין, אלכוהול, וחומרים פעילים המצויים בתרופות. כשאת מניקה, חשוב לשקול במשנה זהירות שימוש בכל אחד מאלה. בעניין קפה חשוב לנו לומר – מותר לך קפה, רק לא להגזים עם הכמויות.
והנה כמה טיפים של שירה לוי – דיאטנית משפחתית על רכבי תזונה שכדאי לשים עליהם לב בהנקה:
ועוד סרטון מעולה עם טובה קראוזר – דיאטנית לנשים בהריון ואחרי לידה.
"נשים שהן מניקות צריכות לזכור דבר אחד חשוב מאוד: הנקה אמורה לפשט את החיים ולא לסבך אותם בכל מיני חוקים מסובכים של תזונה…"
אימהות מיניקות – ישנות בלילה?
תינוקות אשר מתפתחים היטב ונולדו במשקל תקין, בדרך כלל מתעוררים לבד אם הם רעבים במהלך הלילה. אם התינוק שלך נולך במשקל נמוך או היה פג, או אם קיבלת הנחיות אחרות – תוכלי לשקול להעיר את התינוק שלך לאכול גם לאורך שעות הלילה. אם בחרת בהנקה מלאה, אנחנו מזמינים אותך לשקול שימוש במיטחברת – שתאפשר לך להיות שם עבור התינוק שלך גם בלילה, להניק אותו ולחוש בקרבתו – וכל זאת, מבלי לקום מהמיטה.