גם אותי הזהירו מפני לינה משותפת, גם אני הייתי בטוחה פעם שזה דבר מסוכן ולא אחראי. אחרי שלמדתי וחקרתי על לינה משותפת בצורה מעמיקה יותר, אני יודעת שזה הדבר הטוב ביותר עבור התינוק וההורים שלו, ושכשעושים אותה נכון, לא עם התינוק אלא ליד התינוק היא יכולה להציל חיים.
התינוק ישן ברצף: הצלחת בחינוך?
מכירות את התחרות הסמויה הזאת אצל אימהות, אצל מי התינוק ישן בלילה ברצף- יותר שעות – בלי להתעורר בכלל? בתור אמא צעירה, אני זוכרת שחשבתי שתינוק שישן שעות ארוכות יותר, ברצף, הוא תינוק מחונך, עם אמא טובה יותר, תינוק עצמאי עם הרגלים נכונים והתפתחות תקנית.
היום, כבר ברור לי שהחשיבה הזו היא תוצר של התרבות שבה אנחנו חיים. לא פשוט לאמהות לשרוד לילות שלמים בלי שינה, ועוד כשמצופה מהן לחזור לעבודה תוך 4 חודשים מהלידה. מצד אחד, אומרים לנו כבר בבית החולים ששינה עם התינוק היא דבר מסוכן, ומצד שני, מעודדים אותנו להניק. התוצאה היא תינוק שישן בחדר השני, ואמא שמתעוררת 5 או 5 פעמים בלילה (במקרה הטוב), ומטיילת הלוך וחזור לחדרו של התינוק. יושבת להניק, פותחת נטפליקס, סוגרת נטפליקס, חוזרת למיטה, וחוזר חלילה.
בואו נשבור לרגע את המיתוס
הרבה אנשים שומעים את המושג "לינה משותפת" ומייחסים אותו לאמהות מסוג מסוים. טבעוניות, מתנגדות חיסונים או מתנגדות לקידמה באיזשהו אופן. למעשה, המונח "לינה משותפת" הוא מונח מאד רחב, שכולל בתוכו סוגים שונים של לינה של ההורים עם התינוק שלהם, והוא יכול להתאים לכל סוג של הורים, גם למי שלא לובשת שרוואל ביום יום שלה.
בניגוד למיתוס, לינה משותפת היא לא דבר פרימיטיבי, להפך. היא צורת הלינה המומלצת על ידי המומחים. היא לא מסוכנת לתינוק, אלא להיפך – היא מטיבה איתו, היא יעילה בהנקה והיא הדבר הבריא והמומלץ ביותר לתינוק ולאמא. כשהתינוק ישן קרוב לאמא שלו הוא מסוגל לתקשר איתה באופן ישיר. זה לא הופך אותו ל"מפונק", זה הופך אותו למוגן יותר.
לינה משותפת בצורה בטוחה
כשמזהירים מפני לינה משותפת – חשוב לציין שמדובר בלינה מסוג מאד מסויים – כזה שהתינוק ישן באמצע בין ההורים , כאשר האם והתינוק ישנים על הספה ביחד, על מיטה אחת, עם ילדים נוספים אולי, או תוך כדי שהאמא או האבא מעשנים או צורכים סמים ואלכוהול.
הסוגים הללו של לינה משותפת אינם מומלצים בכלל. לינה משותפת בטוחה , משמעותה שהיא בטוחה עבור התינוק, והכוונה בלינה של התינוק לצד ההורה, ללא רווח בין מיטת התינוק למיטה של האם או האב , כאשר הדבר שחשוב שיישמר הוא הקשר בין האם והתינוק, בין אם בראייה, מגע, בהרגשת הנשימות, אולי אפילו בריח (אין כמו הריח שלהם!).
כל היתרונות בלינה משותפת
קשה אפילו להתחיל ולמנות את היתרונות שבלינה משותפת. אתחיל דווקא במה שפתחתי בו בתחילת הכתבה, כשאת ישנה בלינה קרובה לתינוק שלך, את לא צריכה להסתובב במסדרון הלוך וחזור, לקום מהמיטה שוב ושוב ולהתיש את עצמך במהלך כל הלילה. את לא צריכה להוריד רגליים מהמיטה כדי לקום אליו, את פשוט מסתובבת לתינוק וחולצות שד (תנסי, זה ממכר. בחיי) או מושיטה יד כדי לגעת ולהרגיע אותו. הלילה עובר עלייך הרבה יותר בקלות, וזה הדבר הכי טבעי ונוח.
אגב, כל היתרונות שאזכיר פה הן לא התובנות הפרטיות או התחושות שלי. הן לקוחות מתוך כתבות ומאמרים שפרסם ג'יימס מק'קנה, מומחה עולמי בשינת תינוקות, פרופסור לאנתרופולוגיה ומנהל המעבדה לחקר שינה אם-תינוק באוניברסיטת נוטרדאם.
מתוך המחקרים שלו, פרופ' מק'קנה בדק איך לינה משותפת משפיעה על תינוקות, והוא מצא שקיימים הבדלים בולטים בין תינוקות שישנים בחדרים נפרדים מההורים שלהם, ובין תינוקות שישנים קרובים להורים בלינה משותפת בטוחה.
הנה כמה יתרונות מדהימים שהוא מזכיר במאמרים שלו:
- לינה משותפת מעולה לגדילה וההתפתחות של התינוק.
כשהתינוק ישן קרוב לאמא שלו, תדירות ההנקה עולה בהרבה. זה עוזר לבסס את ההנקה, זה מעולה לעליה במשקל התינוק ולהתפתחות תקינה ובריאה שלו. - לינה משותפת מגינה על התינוק.
תינוקות שישנים בלינה משותפת מצליחים לשמור בצורה טובה יותר על טמפרטורת הגוף ואפילו לווסת את הנשימה בצורה טובה יותר. - לינה משותפת בטוחה יותר כדי למנוע מוות בעריסה.
כשהתינוק ישן בחדרים נפרדים מההורים שלו, זה דוחף אותו לישון שינה עמוקה יותר, לפני שהמנגנונים הפיזיולוגים של הגוף שלו מוכנים לכך. תינוקות שישנים בלינה משותפת ישנים שינה קלה יותר, ומתעוררים יותר בקלות. זה אולי נתפס אצלנו כבעייתי, אבל למעשה מדובר במנגנון ביולוגי חכם שמגן על התינוק מפני מוות בעריסה.
בתרבויות שבהן לינה משותפת היא הנורמה, אנחנו כמעט ולא שומעים על מקרי מוות בעריסה. לכן, בניגוד למיתוס הרווח, לינה משותפת היא לא הרגל מסוכן עבור התינוק, להיפך – היא מצילת חיים .העניין הוא לעשות אותה נכון.
מהרגע שחקרתי ולמדתי על לינה משותפת, גיליתי שזה לא רק משהו "נעים" או "כיפי" עבור ההורים, אלא ממש דפוס שינה חשוב ומומלץ כדי לוודא שהתינוק שלי גדל ומתפתח בצורה בריאה וטובה.
לינה קרובה לתינוק מומלצת גם על ידי גורמים במשרד הבריאות. היום קיימים בשוק עריסות לתינוק המתחברות ונצמדות למיטת ההורים, הפיתרון האולטימטיבי והבטוח לשינה קרובה ומשותפת. כאן חייב לבוא איזשהו קישור לאתר שלנו …
קראת עד כאן ואת עדיין ערה?! קדימה, הגיע הזמן ללכת להתכרבל בנעימות עם התינוק שלך. עכשיו יש לך אישור רשמי ?
עדיין אין לך עריסה מיטחברת?