שיטת הקנגורו – היתרונות שבמגע ישיר וממושך עם התינוק
"טיפול אמא קנגורו", או "שיטת הקנגורו", הינה שיטה (או, בעצם, תפיסת עולם) העוסקת בעיקר במגע בלתי אמצעי של אמא (או אבא) עם התינוק מרגע היוולדו, ממש עור לעור (Skin to Skin), במשך חלק ניכר משעות היממה.
השיטה, אשר פותחה בסוף שנות השבעים וזכתה לפרסום ולהערכה לקראת אמצע שנות השמונים, נחקרה לאורך שלושת העשורים האחרונים והוכח כי היא טומנת בחובה יתרונות רבים – הן לתינוק והן להורים.
"שיטת הקנגורו" נחקרה בעיקר בהקשר לפגים ולילודים, אולם יתרונותיה מרובים גם אצל תינוקות בחודשים הראשונים לחייהם. אך לפני שנתחיל לדון ביתרונות גידול התינוק שלכם קרוב אליכם, חשוב לנו לומר כי הבחירה ב – "טיפול אמא קנגורו" היא בחירה אישית.
ההורות החדשה שלכם וודאי דורשת מכם, בין השאר, גם לטפח סגנון הורות משלכם, ושיטת הקנגורו דורשת התמסרות לגידול הילד שאינה מתאימה לכל הורה. יותר מאשר חשוב שתממשו את "שיטת הקנגורו" – או כל שיטה אחרת – חשוב כי תמצאו את הנתיב שלכם להורות מאושרת, אשר תיטיב, ללא ספק, גם עם התינוק החדש שלכם.
שיטת הקנגורו – סקירה
בשנת 1978 יצא לדרכו מחקר נועז מאין כמוהו, בעניין הטיפול בפגים ואחוזי התמותה שלהם. המחקר נערך על ידי ד"ר אדגר ריי סנבריה מבוגוטה, קולומביה, ובמהלכו הוחלפה שהותו של הפג או הילוד במשקל נמוך באינקובטור – במגע של "עור לעור" עם אמא או אבא, למשך 4 ועד 20 שעות ביממה. זאת, בנוסף להנקה בלעדית. התוצאות היו מרחיקות לכת – הצלחת הטיפול בפגים ובילודים במשקל נמוך הראתה ירידה של עשרות אחוזים בתמותה לצד יתרונות רבים נוספים.
מחקרים ב"שיטת הקנגורו" עדיין מבוצעים ברחבי העולם, ובשנת 2015 פורסמה מטא – אנליזה, (אשר כללה איסוף כלל תוצאות המחקרים עד אז בנושא) אשר סקרה וסיכמה מעל 1,000 מחקרים איכותיים בנושא, אשר שיקפו ממוצע של כמעט 40% פחות תמותה בקרב פגים וילודים שטופלו ב – "שיטת הקנגורו" מיד לאחר הלידה, ובחודשים הראשונים שלאחריה.
הנה כמה מן היתרונות של השיטה, אשר נמצאו באותם המחקרים:
- השיטה מפחיתה סיכויים של דום נשימה בשינה, מווסתת את קצב הלב ופעילות מערכת הנשימה, ומכאן – מפחיתה גם את הסיכון ל – "מוות בעריסה".
- מסייעת לפג וליילוד לשמור על איזון אנרגטי וטמפרטורת גוף תקינה.
- פגים וילודים אשר טופלו בשיטה זו ישנים במשך יותר זמן ושנתם שלווה יותר – מה שמאשפר את התפתחותם וגדילתם של הפגים (ומשפיע גם על מצב הרוח והיכולת הטיפולית של ההורים).
- שיטת הקנגורו (אשר כוללת הנקה בלעדית) מעלה את הסיכויים להצלחת ההנקה, אשר תורמת רבות לבריאות היילוד (למשל, דרך התפתחות מהירה ומיטבית של מערכת החיסון שלו, כמו גם קבלת רכיבי מערכת החיסון של האם דרך ההנקה לעמידות גבוהה יותר בפני מחלות), כמו גם לבריאות האם (למשל, על ידי הפחתת הסיכון לסרטן השד) וכמובן – את הקשר ביניהם.
- נראה כי השיטה מפחיתה את הלחץ והמתח אצל פגים וילודים, מפחיתה את הבכי ואי הנוחות – ומשפיעה לחיוב גם על מדדי הלחץ, כמו לחץ הדם שלהם.
- נציין גם, כי נראה שהשיטה השפיעה לחיוב על רמות הלחץ אשר תוארו על ידי ההורים, כמו גם על הקשר שנוצר בין ההורים לתינוק.
שיטת הקנגורו – אפס הפרדה כבר מרגע הלידה
כל היתרונות האמורים של השיטה, באים לידי ביטוי כבר מרגע הלידה ב"אפס הפרדה". זהו מושג אשר נכנס בשנים האחרונות גם לארץ (והוא מקובל במדינות מתפתחות בעולם במשך שנים רבות) ומשמעותו שמייד לאחר הלידה, התינוק פשוט מונח על אמא במגע "עור לעור" וכך הם שוהים ללא הפרעה עד לתום ההנקה הראשונית ולמשך שעתיים לפחות.
עור לעור מתבצע כאשר התינוק מונח על אמא בטן אל בטן מיד לאחר הלידה, ללא חציצה ומבלי שנוקה או נעטף. לאחר שמניחים אותו מספיגים בעדינות את נוזלי הלידה מגופו, בוחרים אם לשים חיתול, חובשים לתינוק כובע למניעת בריחת חום הגוף ומכסים אותם בסדין או שמיכה מחוממת. כדאי להחליף את הסדין ואת הכובע אם מתקררים או נרטבים. באפס הפרדה, גם בתום השעתיים הראשונות של התאוששות מהלידה, אמא ותינוק לא נפרדים וכל הבדיקות והטיפולים לתינוק, אשר אותם מחליטים ההורים לבצע לאחר הלידה, מבוצעים בנוכחות אמא ואף כשהתינוק עליה.
כדי ללמוד עוד על אפס הפרדה, איך עושים את זה ובאילו בתי חולים, היכנסו לעמוד הפייסבוק "אפס הפרדה – הזכות שלכם מרגע הלידה"
או בקרו באתר החדש: https://zero-separation.co.il/
מה עוד צריך לעשות, על מנת ליישם את שיטת הקנגורו?
מגע בלתי אמצעי (עור לעור) עם התינוק הוא יעיל במיוחד מיד לאחר הלידה, והוא קריטי גם לאורך החודשים הראשונים של חיי התינוק. מאחר ובמחקרים תוארו טיפולים ב – "שיטת הקנגורו" אשר התפרסו על פני מעל ארבע שעות ביום ועד כ – 20 שעות ביממה (כלומר, לרוב המשמעות היא גם שינה בצורת "עור לעור"), ניתן להשתמש במנשא (כמו "סנאגלי") אולם אזור המפגש בין גופו של התינוק לגוף ההורה, צריך להיות נטול חיץ – ממש עור לעור, כאמור.
בנוסף, חשוב לציין כי על מי שבוחר בשיטה הזו, חשוב שימעט או אף יימנע לחלוטין בשימוש בכל מוצרי טיפוח או קוסמטיקה במהלך יישום השיטה.
הנחיות בטיחותיות לעור לעור:
1. יש לראות את הפנים של התינוק כל הזמן.
2. פיו ואפו של התינוק חייבים להיות לא מכוסים.
3. ראש התינוק צריך להיות מופנה הצידה.
4. צוואר התינוק ישר, ולא מכופף.
5. הכתפיים והחזה של התינוק מופנים לאמא.
6. רגלי התינוק צריכות להיות מקופלות כמו צפרדע.
מיטחברת – הכי קרוב, הכי טבעי
אתם לא חייבים להישאר ערים על מנת לספק לתינוק שלכם קרבה פיזית גם לאורך שעות השינה שלכם ושלו. בנוסף, מחקרים מראים כי שינה באותה המיטה מהווה גורם סיכון למוות בעריסה בתינוקות. הפתרון המושלם הוא מיטחברת – מיטת תינוק המתחברת אל צד המיטה שלכם, ללא חוצץ, ומאפשרת שנת תינוק בטוחה ושלווה באזור האישי שלו – לצד אמא (או אבא), תוך שהוא חש בחום גופכם, יוצר איתכם מגע פיזי ואף נמצא קרוב אליכם בעת הצורך.
מוצרים תומכים לשיטת הקנגורו