לאכול שקדים או קרח גרוס? לנסות ללכת או בכלל לנוח? כל מה שכדאי לדעת על בחילות הריון ומתי זה כבר יעבור לך?
הריון הוא תקופה מרגשת, תינוק חדש נוצר ואיתו מגיעים שינויים רבים, פיזיים ורגשיים. בין כל ההתרגשות והבדיקות, בין המחשבות מתי לספר על ההריון החדש ולמי, חלק מהנשים חוות בחילות שמכונות בחילות בוקר. שהשם לא יטעה אתכם – לא מדובר בבחילות בוקר בלבד, יש נשים שיחוו את הבחילות בכל היום או רק אחר הצהרים.
האם כולנו נסבול מבחילות בהריון?
בחילות בהריון זו התופעה המוכרת ביותר, וכנראה גם המלחיצה ביותר נשים. יש שיטענו שהן מרגישות בחילות רגע לפני בדיקת ההריון ואחרות יעברו הריון שלם ללא בחילה. עדיין כ- 70% מהנשים בהריון ירגישו בחילות בדרגה משתנה, אבל אולי יעודד אותך לשמוע, שרוב הנשים לא מקיאות בנוסף לבחילות.
מדוע יש בחילות?
למה בחילות מתרחשות דווקא בהריון? בחילות בהריון נובעות מסיבות שונות שרובן קשורות להורמונים, אבל לא רק. כנראה שגם סטרס או תזונה משפיעים על התופעה
- עלייה ברמת ההורמון ההריון- HCG – זה ההורמון המופרש בכמות מוגברת על ידי השליה והוא זה הנבדק בבדיקות הריון כדי לדעת אם האישה בהריון, הוא מופיע בדם ובשתן כבר בראשית ההריון
- עלייה בהורמון האסטרוגן
- שינויים בעיכול: נשים רבות מדווחות על שינויים בעיכול, כמו עצירויות, קשיי עיכול ועוד. אלה משפיעים על תחושת הבחילה.
- שינויים של סוכר בדם, תזונה הכוללת אוכל שומני וחריף, מחסור בוויטמינים, וכנראה גם עייפות, סטרס או ריחות חזקים, יכולים להשפיע על בחילות
מי סובלת יותר מבחילות הריון?
אין תשובה ברורה מי תסבול מבחילות ולמעשה יתכן שאישה תסבול מבחילות בהריון בהריון אחד ובשני לא. עדיין מחקרים שונים הראו שיש מספר גורמים שמגדילים את הסיכוי לבחילות בהריון:
הריון מרובה עוברים – תאומים זו שמחה כפולה אבל נשים בהריון מרובה עוברים מדווחות יותר על בחילות, כנראה בגלל ההורמונים.
BMI– נשים שהתחילו את ההריון עם BMI גבוה (מעל ל- 30) כנראה תסבולנה יותר מבחילות.
מצב בריאותי קודם – גם כאן לנטייה הטבעית יש השפעה – נשים שסובלות מבחילות או מגרנות בשגרה, תסבלנה יותר מבחילות בהריון.
מתי יחלפו בחילות הריון?
לצערנו אין תאריך קבוע בו הבחילות יחלפו, אבל לרוב בחילות ההריון יחלפו בסוף הטרימסטר הראשון. לפני שאתן שמחות כדאי לדעת שיש נשים המדווחות על חזרת הבחילות לקראת סוף ההריון, בחילות בשלב זה של ההריון כנראה קשורות למערכת העיכול והלחץ שהעובר מפעיל על המערכת, וככל שהארוחות יהיו גדולות יותר כך תהייה תחושה פחות נעימה.
איך להקל על בחילות הריון
לסבתות יש טיפים רבים, ולמעשה לא כדאי להתעלם מההמלצות שלהן – שתיית מים קרים, אכילת מלפפונים ושקדים לא קלויים אבל כנראה שהפתרון הטוב ביותר הוא תזונה נכונה והקפדה על מה שאוכלים – הפחתת משקאות מוגזים, מתוקים או אוכל מטוגן. כל אלו יעזרו לך להתמודד עם הבחילות.
ארוחות קטנות ולא לשכוח לאכול – נכון שהבחילות יוצרות מצב בו לא רוצים לאכול, אבל ארוחות קלות וקטנות יכולות לעזור. כדאי לאכול כבר בבוקר, גם אם זה רק ביסקוויט או קרקר.
פחות צ'יפס ומיונז – אולי אוכל מטוגן טעים ממש אבל הוא, כמו גם אוכל חריף מדי, מכביד מאד על מערכת העיכול ויכול להגביר בחילות.
שתייה – שתייה מרובה ובעיקר מים או חליטות צמחים, חשובה כדי להרגיש טוב אבל גם כדי למנוע התייבשות במקרה של הקאות. כדאי להפחית שתייה מוגזת וממותקת אבל מים עם לימון או קינמון או ג'ינג'ר טרי, עוזרים להתמודד עם הבחילות עצמן.
לישון הרבה – סביר להניח שהעייפות גורמת לך ללכת לישון מוקדם, אבל אם לא – נסי להקפיד על שינה מרובה ומנוחה. עדין כדאי לזכור שאחרי האוכל לא כדאי לשכב כי שכיבה לאחר אכילה עלולה להגביר את הבחילה.
קרח, ארטיקים ונשנושים קרים: ארטיקים או שלוקים קפואים במקפיא הם פתרון טוב גם להחזרת נוזלים לגף למי שמקיאה וגם לתחושה טובה יותר. אפשר להקפיא מים עם לימון או ג'ינגר לתחושה טובה יותר.
רפואה אלטרנטיבית: לרפואה האלטרנטיבית יש פתרונות להקאות ולבחילות וכדאי לברר מה יכול להתאים לך. מדיקור ועד צמחים שיכולים לעזור.
תרופות נגד בחילות – אמנם לא מומלץ לקחת תרופות ללא התייעצות, אבל כדאי לדעת שישנן תרופות המקלות על בחילות. במצבים שקשה לסבול, מומלץ להתייעץ עם רופא.
מה עוד כדאי לדעת על הקאות בהריון?
הקאות כשלעצמן אינן מסוכנות אבל הן יכולות להעיד גם על וירוס ולכן אם את מקיאה פתאום ויש לך תחושה שזה לא קשור להריון- כדאי לפנות לרופא.ה. עוד כדאי לדעת שהסיבוך השכיח ביותר של הקאות הוא התייבשות. הקאה גורמת לאבד נוזלים ואם ההקאות תכופות מאד או גורמות לך לא להצליח לשתות, כדאי גם להתייעץ ולראות איך נמנעים מהתייבשות.
*המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית \ ואינו מחליף יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש.